LEGO & DUPLO is fantastisch!

Degenen die mij kennen weten dat ik uren kan praten over waarom LEGO zulk fantastisch materiaal is. Dat je het op ontelbaar veel manieren kan inzetten om de ontwikkeling te stimuleren, nieuwe dingen te leren, tot inzichten te komen, verbindingen te maken en ook gewoon om tot rust te komen.

Dat LEGO leuk is om mee te spelen dat is bij velen al bekend. Maar wist je ook al dat spelen met LEGO ontzettend leerzaam is? De verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen worden door het spelen en bouwen met LEGO en DUPLO enorm gestimuleerd. En ook als volwassene kan je hier nog van profiteren. Dus haal die LEGO & DUPLO maar tevoorschijn en ga lekker aan de slag!

Motorische ontwikkeling

Spelen met LEGO is heel goed om de ontwikkeling van de fijne motoriek van kinderen te stimuleren. De allerkleinste kinderen kunnen beginnen met DUPLO. Dat is een wat robuustere steen en de onderdelen zijn groter in verband met de veiligheid. Op deze manier kunnen kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar bezig zijn met het op elkaar passen van bouwstenen. In het begin kan het al een hele opgave zijn om de DUPLO blokken op elkaar geklikt te krijgen en ze van elkaar af te halen. De volgende stap is in de meeste gevallen het bouwen van een zo hoog mogelijke toren. Hierbij verbeteren ze hun oog-hand coördinatie en leren ze gelijk ook vaardigheden als oorzaak en gevolg, want er komt een punt dat de toren omvalt door de zwaartekracht. Vervolgens gaan ze aan de slag met alle mogelijke manieren van de stenen op elkaar bouwen en ontstaan er prachtige bouwwerken. Kinderen hebben een natuurlijke drang in zich om te leren, dus zullen ze doorzettingsvermogen ontwikkelen om de bouwstenen op elkaar te kunnen klikken.

Voor kinderen vanaf een jaar of 4 zijn er starterssetjes van LEGO te krijgen, die makkelijk te bouwen zijn. Het is belangrijk om het kind een uitdaging te geven die past bij de motorische ontwikkeling. Een klein beetje frustratie daarbij kan het kind helpen om net dat stapje verder te willen gaan en te blijven proberen. Overvragen levert echter teveel frustratie op en geeft kans op rondvliegende blokjes in de kamer. Sluit dus goed aan bij de ontwikkeling en de interesses van het kind, het ene kind gaat nu eenmaal sneller dan het andere kind en is dus sneller toe aan ingewikkeldere bouwwerken en technieken. Zo zijn er kinderen van 5 die moeiteloos sets met technisch LEGO bouwen, terwijl er ook kinderen van 10 zijn die zich daar echt niet aan wagen.

Ook voor volwassenen die wel van een uitdaging houden zijn er tegenwoordig genoeg mooie en bijzondere sets om te bouwen. Zo zijn er modulaire huizen, grote sets van een thema of technisch LEGO, LEGO ideas en tegenwoordig zelfs LEGO Art.

Sociale & emotionele ontwikkeling

De spanningsboog bij peuters is kort. Emoties kunnen elkaar in razend tempo opvolgen en plotseling omslaan van lachen naar huilen. De sociale en emotionele vaardigheden die een kind ontwikkelt stimuleren het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de peuter. Waar de ene peuter het spannend vindt om de wereld om hem/haar heen te gaan ontdekken, treedt de ander dapper deze uitdagingen tegemoet zonder achterom te kijken. Het is dan ook belangrijk om aan te sluiten bij de leeftijd, de interesses en de vaardigheden van het kind. Door samen met het kind te spelen kan je richting geven aan het spel en help je het kind. En het materiaal is zeer geschikt om kinderen samen te laten bouwen, ontdekken en spelen. Door het samenspel leren kinderen sociale vaardigheden te verbeteren doordat ze bijvoorbeeld ook rekening moeten houden met wat de ander wil. Ze stappen samen in een magische wereld vol figuren die allerlei avonturen beleven en laten de figuren ook emoties beleven tijdens het spel. Voordat de kinderen toe zijn aan samen spelen, spelen ze alleen en vinden ze het vaak fantastisch als een ouder of andere volwassene met ze meespeelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kind te helpen met het (her)bouwen van een toren, die ze vervolgens al lachend omgooien.

Dit soort activiteiten dragen bij aan het opdoen van sociale vaardigheden waar ze hun leven lang profijt van zullen hebben. Het geeft inzicht in de dagelijkse gang van zaken, brengt zelfbewustzijn, eerlijk spelen en inlevingsvermogen in anderen.
Voor volwassenen draagt het bouwen met LEGO ook bij aan de sociale en emotionele vaardigheden. Zo kan je met een aantal volwassenen samen aan een grote set bouwen of zelf met elkaar een bouwwerk ontwerpen. Daarnaast zijn er diverse teamtrainingen mogelijk waarbij gebruik wordt gemaakt van LEGO, denk hierbij aan de LEGO Serious Play methode die speciaal is ontwikkeld voor volwassenen en die ingezet kan worden om bijvoorbeeld de samenwerkingen binnen teams bespreekbaar te maken, gezamenlijk een missie, visie & strategie te bepalen of om een meerjarenplan inzichtelijk te maken.

Rekenvaardigheden & Taalontwikkeling

Peuters houden ervan om te experimenteren met vormen, kleuren en structuren. Ze onderzoeken de materialen op verschillende manieren en momenten. Zo kunnen ze het geweldig vinden om hun eten op kleur te sorteren, waarbij de verschillende producten elkaar vooral niet mogen aanraken. Je kan allerlei leuke sorteerspelletjes bedenken voor peuters, denk hierbij ook vooral aan spullen die je al in huis hebt, zoals DUPLO en LEGO. Kinderen spreken hun creativiteit aan als ze aan de slag gaan met verschillende materialen en ze leren logisch denken. Zo werken ze spelenderwijs aan hun cognitieve en ruimtelijke ontwikkeling en verbeteren ze hun taalvaardigheden. Door het spelen maken ze gebruik van hun zintuigen waardoor ze leren begrijpen hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Spelenderwijs worden ze uitgedaagd en leren ze problemen oplossen.

Jonge kinderen vinden het fantastisch om torens om te gooien en te kijken hoe de blokjes op de grond vallen. Of om vanuit hun kinderstoel steeds een speeltje, beker of eten op de grond te gooien. Dit soort spel noemen we destructief spel en is erg belangrijk voor kinderen. Door dit soort spelletjes leren ze hoe de wereld om hen heen in elkaar zit en hoe volwassenen reageren op situaties. Door te benoemen wat je ziet en doet, leren kinderen woorden te geven aan de dingen om hen heen. Op die manier leren ze hun woordenschat uit te breiden en hun taalvaardigheden te vergroten. Samen spelen met de kinderen is dus enorm belangrijk voor hun ontwikkeling.

Wereldoriëntatie

Door met DUPLO en LEGO te spelen ontdekken kinderen hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Er zijn verschillende sets van DUPLO en LEGO te verkrijgen, waarvan sommigen meer aansluiten bij de werkelijkheid, terwijl anderen meer gericht zijn op fantasieverhalen. De jongste kinderen zullen met een DUPLO poppetje gaan ‘hoppen’ en daarbij situaties naspelen die ze herkennen uit de wereld om hen heen. Schrik niet als je jezelf ineens hoort praten via je kind, want ze imiteren hierbij graag. De sets van DUPLO zijn gericht op het beginnende spel van de kinderen en zullen voor veel herkenning zorgen voor de kinderen. De kleinste kinderen zijn vaak gefascineerd door treinen, auto’s, brandweer en politie en kunnen met deze sets dan ook goed uit de voeten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook DUPLO sets met superhelden en prinsessen. Hierdoor wordt de wereld van de kinderen groter.

Ook in de LEGO sets wordt er binnen het City thema ingespeeld op de wereld zoals we die om ons heen zien. De wat oudere kinderen kunnen hiermee genoeg verhalen naspelen die ze herkennen van de wereld om hen heen. LEGO Friends speelt daarnaast in op de meer verzorgende kant van kinderen. Deze sets zijn herkenbaar door het kleurgebruik (meer roze en paarstinten) en de andere vorm van de poppetjes. LEGO richt zich hiermee vooral op de meiden, maar gelukkig ken ik ook genoeg jongens die zich heerlijk kunnen vermaken met deze sets. En ben ik ergens ook wel blij dat dit ervoor zorgt dat er meer meiden met LEGO blijven spelen.

Voor volwassenen gaat het dan misschien niet meer zo om de wereldoriëntatie, maar zijn er wel steeds fantastische sets op de markt die herkenbaar zijn vanuit de wereld om ons heen. De modulaire huizen en gebouwen bijvoorbeeld, of de (grote) auto’s. Persoonlijk vind ik het fantastisch dat er zoveel herkenbare elementen in de modulaire gebouwen zitten. Wat deze sets daarnaast ook bewerkstelligen is dat het ideeën in je oproept voor hoe je zelf iets zou kunnen ontwerpen en welke bouwtechnieken je zou kunnen gebruiken.

Fantasie en creativiteit

Het meest fantastische van LEGO is eigenlijk dat het de fantasie prikkelt en de creativiteit stimuleert. Uiteraard zijn er sets die aansluiten bij de fantasiewereld van kinderen en volwassenen, denk aan de superhelden, prinsessen, ridders, piraten, de ninja’s en andere fantasievolle thema’s.

Maar werkelijk het allermooiste zijn in mijn ogen de creaties die zelfbedacht zijn. Waar kinderen over hebben nagedacht en waar, als je ze erover laat vertellen, een heel verhaal schuilt achter die zorgvuldig op elkaar geplaatste blokjes. Geef de kinderen daarom altijd de mogelijkheid om het verhaal van hun bouwwerk te kunnen vertellen. Laat ze aan storytelling doen, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Of dit nou in een 1-op-1 setting is, een kleinere of een wat grotere groep. De kinderen leren hierdoor dat hun verhaal belangrijk is, dat ze gehoord mogen worden. En als ze hun verhaal aan een groep vertellen werken ze meteen aan hun presentatievaardigheden.
Kinderen zijn nog zo heerlijk vrij in het laten gaan van hun fantasie en kunnen daardoor eindeloze werelden creëren. Alles is nog mogelijk.

Degenen die mij kennen weten dat ik uren kan praten over waarom LEGO zulk fantastisch materiaal is. Dat je het op ontelbaar veel manieren kan inzetten om de ontwikkeling te stimuleren, nieuwe dingen te leren, tot inzichten te komen, verbindingen te maken en ook gewoon om tot rust te komen.

Dat LEGO leuk is om mee te spelen dat is bij velen al bekend. Maar wist je ook al dat spelen met LEGO ontzettend leerzaam is? De verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen worden door het spelen en bouwen met LEGO en DUPLO enorm gestimuleerd. En ook als volwassene kan je hier nog van profiteren. Dus haal die LEGO & DUPLO maar tevoorschijn en ga lekker aan de slag!

Motorische ontwikkeling

Spelen met LEGO is heel goed om de ontwikkeling van de fijne motoriek van kinderen te stimuleren. De allerkleinste kinderen kunnen beginnen met DUPLO. Dat is een wat robuustere steen en de onderdelen zijn groter in verband met de veiligheid. Op deze manier kunnen kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar bezig zijn met het op elkaar passen van bouwstenen. In het begin kan het al een hele opgave zijn om de DUPLO blokken op elkaar geklikt te krijgen en ze van elkaar af te halen. De volgende stap is in de meeste gevallen het bouwen van een zo hoog mogelijke toren. Hierbij verbeteren ze hun oog-hand coördinatie en leren ze gelijk ook vaardigheden als oorzaak en gevolg, want er komt een punt dat de toren omvalt door de zwaartekracht. Vervolgens gaan ze aan de slag met alle mogelijke manieren van de stenen op elkaar bouwen en ontstaan er prachtige bouwwerken. Kinderen hebben een natuurlijke drang in zich om te leren, dus zullen ze doorzettingsvermogen ontwikkelen om de bouwstenen op elkaar te kunnen klikken.

Voor kinderen vanaf een jaar of 4 zijn er starterssetjes van LEGO te krijgen, die makkelijk te bouwen zijn. Het is belangrijk om het kind een uitdaging te geven die past bij de motorische ontwikkeling. Een klein beetje frustratie daarbij kan het kind helpen om net dat stapje verder te willen gaan en te blijven proberen. Overvragen levert echter teveel frustratie op en geeft kans op rondvliegende blokjes in de kamer. Sluit dus goed aan bij de ontwikkeling en de interesses van het kind, het ene kind gaat nu eenmaal sneller dan het andere kind en is dus sneller toe aan ingewikkeldere bouwwerken en technieken. Zo zijn er kinderen van 5 die moeiteloos sets met technisch LEGO bouwen, terwijl er ook kinderen van 10 zijn die zich daar echt niet aan wagen.

Ook voor volwassenen die wel van een uitdaging houden zijn er tegenwoordig  genoeg mooie en bijzondere sets om te bouwen. Zo zijn er modulaire huizen, grote sets van een thema of technisch LEGO, LEGO ideas en tegenwoordig zelfs LEGO Art.

Sociale & emotionele ontwikkeling

De spanningsboog bij peuters is kort. Emoties kunnen elkaar in razend tempo opvolgen en plotseling omslaan van lachen naar huilen. De sociale en emotionele vaardigheden die een kind ontwikkelt stimuleren het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de peuter. Waar de ene peuter het spannend vindt om de wereld om hem/haar heen te gaan ontdekken, treedt de ander dapper deze uitdagingen tegemoet zonder achterom te kijken. Het is dan ook belangrijk om aan te sluiten bij de leeftijd, de interesses en de vaardigheden van het kind. Door samen met het kind te spelen kan je richting geven aan het spel en help je het kind. En het materiaal is zeer geschikt om kinderen samen te laten bouwen, ontdekken en spelen. Door het samenspel leren kinderen sociale vaardigheden te verbeteren doordat ze bijvoorbeeld ook rekening moeten houden met wat de ander wil. Ze stappen samen in een magische wereld vol figuren die allerlei avonturen beleven en laten de figuren ook emoties beleven tijdens het spel. Voordat de kinderen toe zijn aan samen spelen, spelen ze alleen en vinden ze het vaak fantastisch als een ouder of andere volwassene met ze meespeelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kind te helpen met het (her)bouwen van een toren, die ze vervolgens al lachend omgooien.

Dit soort activiteiten dragen bij aan het opdoen van sociale vaardigheden waar ze hun leven lang profijt van zullen hebben. Het geeft inzicht in de dagelijkse gang van zaken, brengt zelfbewustzijn, eerlijk spelen en inlevingsvermogen in anderen.

Voor volwassenen draagt het bouwen met LEGO ook bij aan de sociale en emotionele vaardigheden. Zo kan je met een aantal volwassenen samen aan een grote set bouwen of zelf met elkaar een bouwwerk ontwerpen. Daarnaast zijn er diverse teamtrainingen mogelijk waarbij gebruik wordt gemaakt van LEGO, denk hierbij aan de LEGO Serious Play methode die speciaal is ontwikkeld voor volwassenen en die ingezet kan worden om bijvoorbeeld de samenwerkingen binnen teams bespreekbaar te maken, gezamenlijk een missie, visie & strategie te bepalen of om een meerjarenplan inzichtelijk te maken.

Rekenvaardigheden & Taalontwikkeling

Peuters houden ervan om te experimenteren met vormen, kleuren en structuren. Ze onderzoeken de materialen op verschillende manieren en momenten. Zo kunnen ze het geweldig vinden om hun eten op kleur te sorteren, waarbij de verschillende producten elkaar vooral niet mogen aanraken. Je kan allerlei leuke sorteerspelletjes bedenken voor peuters, denk hierbij ook vooral aan spullen die je al in huis hebt, zoals DUPLO en LEGO. Kinderen spreken hun creativiteit aan als ze aan de slag gaan met verschillende materialen en ze leren logisch denken. Zo werken ze spelenderwijs aan hun cognitieve en ruimtelijke ontwikkeling en verbeteren ze hun taalvaardigheden. Door het spelen maken ze gebruik van hun zintuigen waardoor ze leren begrijpen hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Spelenderwijs worden ze uitgedaagd en leren ze problemen oplossen.

Jonge kinderen vinden het fantastisch om torens om te gooien en te kijken hoe de blokjes op de grond vallen. Of om vanuit hun kinderstoel steeds een speeltje, beker of eten op de grond te gooien. Dit soort spel noemen we destructief spel en is erg belangrijk voor kinderen. Door dit soort spelletjes leren ze hoe de wereld om hen heen in elkaar zit en hoe volwassenen reageren op situaties. Door te benoemen wat je ziet en doet, leren kinderen woorden te geven aan de dingen om hen heen. Op die manier leren ze hun woordenschat uit te breiden en hun taalvaardigheden te vergroten. Samen spelen met de kinderen is dus enorm belangrijk voor hun ontwikkeling.

Wereldoriëntatie

Door met DUPLO en LEGO te spelen ontdekken kinderen hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Er zijn verschillende sets van DUPLO en LEGO te verkrijgen, waarvan sommigen meer aansluiten bij de werkelijkheid, terwijl anderen meer gericht zijn op fantasieverhalen. De jongste kinderen zullen met een DUPLO poppetje gaan ‘hoppen’ en daarbij situaties naspelen die ze herkennen uit de wereld om hen heen. Schrik niet als je jezelf ineens hoort praten via je kind, want ze imiteren hierbij graag. De sets van DUPLO zijn gericht op het beginnende spel van de kinderen en zullen voor veel herkenning zorgen voor de kinderen. De kleinste kinderen zijn vaak gefascineerd door treinen, auto’s, brandweer en politie en kunnen met deze sets dan ook goed uit de voeten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook DUPLO sets met superhelden en prinsessen. Hierdoor wordt de wereld van de kinderen groter.

Ook in de LEGO sets wordt er binnen het City thema ingespeeld op de wereld zoals we die om ons heen zien. De wat oudere kinderen kunnen hiermee genoeg verhalen naspelen die ze herkennen van de wereld om hen heen. LEGO Friends speelt daarnaast in op de meer verzorgende kant van kinderen. Deze sets zijn herkenbaar door het kleurgebruik (meer roze en paarstinten) en de andere vorm van de poppetjes. LEGO richt zich hiermee vooral op de meiden, maar gelukkig ken ik ook genoeg jongens die zich heerlijk kunnen vermaken met deze sets. En ben ik ergens ook wel blij dat dit ervoor zorgt dat er meer meiden met LEGO blijven spelen.

Voor volwassenen gaat het dan misschien niet meer zo om de wereldoriëntatie, maar zijn er wel steeds fantastische sets op de markt die herkenbaar zijn vanuit de wereld om ons heen. De modulaire huizen en gebouwen bijvoorbeeld, of de (grote) auto’s. Persoonlijk vind ik het fantastisch dat er zoveel herkenbare elementen in de modulaire gebouwen zitten. Wat deze sets daarnaast ook bewerkstelligen is dat het ideeën in je oproept voor hoe je zelf iets zou kunnen ontwerpen en welke bouwtechnieken je zou kunnen gebruiken.

Fantasie en creativiteit

Het meest fantastische van LEGO is eigenlijk dat het de fantasie prikkelt en de creativiteit stimuleert. Uiteraard zijn er sets die aansluiten bij de fantasiewereld van kinderen en volwassenen, denk aan de superhelden, prinsessen, ridders, piraten, de ninja’s en andere fantasievolle thema’s.

Maar werkelijk het allermooiste zijn in mijn ogen de creaties die zelfbedacht zijn. Waar kinderen over hebben nagedacht en waar, als je ze erover laat vertellen, een heel verhaal schuilt achter die zorgvuldig op elkaar geplaatste blokjes. Geef de kinderen daarom altijd de mogelijkheid om het verhaal van hun bouwwerk te kunnen vertellen. Laat ze aan storytelling doen, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Of dit nou in een 1-op-1 setting is, een kleinere of een wat grotere groep. De kinderen leren hierdoor dat hun verhaal belangrijk is, dat ze gehoord mogen worden. En als ze hun verhaal aan een groep vertellen werken ze meteen aan hun presentatievaardigheden.

Kinderen zijn nog zo heerlijk vrij in het laten gaan van hun fantasie en kunnen daardoor eindeloze werelden creëren. Alles is nog mogelijk voor ze en het inzetten van hun creativiteit is daarbij de brug tussen fantasie en werkelijkheid. Hoe fijn zal het zijn om als volwassene ook weer die vrijheid te durven ervaren en gewoon lekker te gaan spelen?